KARÁCSONYI AKCIÓ: Minden ékszerünk akciós áron + INGYENES SZÁLLÍTÁS egész hónapban a DECEMBER kuponkóddal! • Várható kiszállítás: 2023.12.14.

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszersuli

Zafír

2015.05.14 14:46

A zafír a korund nevű ásványcsoport drágaköve. 


A korund az oxidok és hidroxidok osztályába tartozó ásványfajta.
A vegyileg tiszta korund színtelen és áttetsző, de szennyeződések hatására elszíneződhet: vörös színű változata a rubin, kék változata a zafír, narancssárga változata pedig a padparadsa. A színtelen drágakőváltozata a leukozafír.

A Zafír

  • MOHS-keménysége: 9
  • Fajsúlya: 3,95 – 4,03
  • Kristályszerkezete: trigonális
  • Átlátszóság: átlátszótól az átlászatlanig
  • Poszín: fehér
  • Képlet: Al2O3
  • Ásványtanilag: korund
  • Ásványtani osztály: alumínium-oxid
  • Keletkezés módja: vulkáni, többnyire átalakult

 

A zafír a korund nevű ásványcsoport drágaköve. A ’korund’ szó – mely hindi nyelven ’kurund’ – jelentése: kemény kő. Minden drágakő minőségű korundot, amely nem vörös, zafírnak neveznek.  A közönség általában ezt az elnevezést a kék színű kőre érti.

Fő színét két vagy három vegyértékű vas adja. A vas- és titánszennyeződés következtében létrejött színváltozások sokféle árnyalatot eredményeznek.

 

A rubinon és zafíron kívül a különböző színű korundokat összefoglaló névvel fancy stones-nek nevezik s az egyes változatok a következők: világos kékeszöld, akvamarinszínű: orientális akvamarin; smaragd-zöld: orientális smaragd; sárgászöld: orientális krizolit vagy orientális peridot; sárga: orientális topáz; sárgásvörös: orientális hiacint; ibolyaszínű: orientális ametiszt. A narancssárga korundot padparadsának hívják.


Előfordulás

Srí Lanka, Thaiföld, Kenya, India, Kína, Ausztrália

 

Főbb lelőhelyek

Jó minőségű zafír található Burmában, Srí Lankán és Indiában. A legjobb indiai zafír búzavirágkék és Kasmírban található, akár pegmatitos ércekben vagy víz koptatta kövekként hordalékokban. A thaiföldi, ausztráliai és nigériai zafír sötétkék, majdnem feketének hat. Montanában (USA) fémesen kék színűt bányásznak.

Egyéb lelőhelyei: Kambodzsa, Brazília, Kenya, Malawi és Kolumbia.

Napjainkban már nagyobb mennyiséget állítanak elő belőle, mint amennyit a természetes lelőhelyek szolgáltatnak. Elektromos kemencében bauxitból, 3000 °C-on szintetizálható. A forgalomban lévő ékköveket, valamint a műszerek, órák tengelycsapágyául szolgáló korundot is mesterséges úton, ún. Verneuil-kemencében állítják elő.


Gyógyhatások

Alvás, agy, agyalapi mirigy, belek, csigolyák, csökkenti a vérnyomást, emésztés, epehólyag, fájdalmak, földsugárzás, gyomorfekély, hormonok, izomrendszer, láz, máj, méregtelenítés, mirigyek, napfonat, röntgensugárzások, szem, szemhályog, szív, szellemi megerőltetés, vesék. megszűnteti a fejfájást, tisztítja a fejet. Védi a látást és segíti az idegen testek eltávolítását a szemből.
Erősíti és stimulálja a szívet. Immúnissá tesz a fertőző betegségekkel szemben