Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Hírek

Hogyan készült? Új gyűrű modellek! Csak nálunk! >>
2019.10.04

Hogyan készült?

- Új gyűrű modelljeink -

A munkafolyamat az aranyötvözet olvasztásával kezdődik, amit 1064 °C -on végeznek.

Az ékszerről viaszminta készül, ezt vagy egy mesterdarab segítségével készítik el, vagy előfordul, hogy egyből viaszba faragják a kívánt formát. Mesterdarab estében erről vesznek egy gumi formát és ebbe öntik a viaszt.

Ezeket a viasz formákat rendezik az öntőcsonkokkal (ezen keresztül jut a fém a formába), fa alakba és ezt ágyazzák/öntik körbe egy hengeres formában a beágyazóporral (ami általában gipsz).

Felhevítik, melynek hatására a viasz kiég a formából, majd az így elkészült melegített negatívba öntik a forró fémet. Ez, és az öntés általában egy gépben történik. Az ékszeriparban precíziós öntési technikával juttatják a fémet a formába.

Centrifugál, vagy vákuumos öntést alkalmaznak, vagy ezeknek a kombinációját. Mindkettő lényege, hogy buborékmentesen, a forma legapróbb részeibe is eljusson az olvadt fém. Miután befejeződött az öntési folyamat, a gipszhengert hideg vízbe helyezik és ennek hatására a gipsznegatív lerobban a fémről.

Általában több gyűrű is kiöntésre kerül egyszerre, így készül el esetünkben az úgynevezett gyűrűfa, ami már önmagában is látványosság.

Tisztítás után a gyűrűket levágják az öntőfáról. A gyűrűn maradt csonkokat ezután precízen, egyesével lefűrészelik és lereszelik. Ahol szükséges, az ékszert ezután még javítják, reszelik, a még tökéletesebb eredmény érdekében. Ezt követi a csiszolás és polírozás folyamata, melynek segítségével a gyűrű elnyeri végleges fényét.

Fehérarany ékszerek esetében, ezt követi még egy ródiumozás, ami megvédi az ékszert a kopástól, a korrodálódástól, és még ragyogóbbá teszi annak felületét. Néhány esetben a sárga arany ékszerek foglalatai is kapnak egy ródium réteget a kopás elkerülésének érdekében.

Az utolsó fázis a foglalás. Az aranyműves kialakítja a kő helyét, majd foglalószerszámok segítségével fixálja a köveket. Ez a folyamat a foglalatok típusától függően változhat, de a kövek behelyezése minden esetben egyesével és kézzel történik.

Innen már csak egy utolsó állomás marad, a fémjelzés. Ezt a megfelelő hivatalban végzik el (KHENF), mely garancia az ékszerek minőségére, az anyag tisztaságára, természetesen adott karátszámon belül.


A következő és egyben utolsó lépés már csak rád marad, hogy kiválaszd a kedvesed számára legmegfelelőbb darabot (foglalatot, csiszolást, méretet).

Vissza