10% kedvezményt kapsz karikagyűrűink árából a WEDDING kuponkóddal • Több ezer aranyékszer készletről azonnal • Közel 1000 db ékszer 50.000 Ft alatt • Várható kiszállítás: 2023.03.30. • Szállítási díj: 990 Ft (utánvét esetén: +500Ft)

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Gyémánt érdekességek

Vörös fénnyel izzó gyémánt

2015.02.01 20:39

Sok legenda, és érdekesség övezi a világ talán leghíresebb gyémántját, a Hope-t. A valószínűleg Indiából származó gyémánt körülbelül 400 éves múlttal rendelkezik. A híres, és hírhedt ékszer több olyan ember birtokában is megfordult, akiknek élete kedvezőtlen fordulatot vett az évek során.


A gyémántot többek között birtokolta XIV. Lajos szeretője, akit állítólagos hűtlensége miatt a király kolostorba száműzött. Marie Antoinette, akinek a francia forradalom során fejét vették, vagy II. Abdul Hamid török szultán is, aki száműzetésben töltötte élete utolsó éveit.  A Hope gyémánt viszont tartogatott még titkokat. Miután az ékszert ultraibolya fénnyel világították meg, több másodpercen keresztül vörös fénnyel izzott. Ez a jelenség a tudósoknak hosszú éveken keresztül fejtörést okozott. A magyarázatra Sally Maganának, a Tengerészeti Kutatólaboratórium munkatársának sikerült rájönnie. A Hope gyémánton kívül még 66 kék drágakő foszforeszkálását vizsgáltak meg a szakértők. A digitális színképelemző készülékek segítségével rájöttek, hogy az összes természetesen kék gyémánt vörös, vagy kékeszöld színben foszforeszkál, ha ultraibolya fénnyel világítják meg.  A titok nyitja, hogy a Hope gyémánt kevés bórt tartalmaz, így a vörös fény kerül előtérbe, ezért olyan mintha „izzó parazsat tartana az ember a kezében”.  Vajon milyen titkokra derül még fény a Hope-gyémánttal kapcsolatban?