Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Gyémánt érdekességek

De Beers

2016.02.08 13:02

A De Beers cég értékesíti a világ nyersgyémántkészletének 70-75%-át.

De Beers

A De Beers cég értékesíti a világ nyersgyémántkészletének 70-75%-át. Ezt a mennyiséget részint a saját bányáiból nyeri, részint pedig felvásárolja, hogy kézben tartsa az árakat.

A Londonba (a CSO központjába) szállított nyersgyémántot mintegy 6000 különböző kategóriába osztják szét, méret, szín, zárvány és kristályosodási forma szerint.

A CSO (Central Selling Organization) és a De Beers ugyanaz a cég.

A CSO nem áll közvetlenül kapcsolatban egyetlen vevővel sem, hanem négy dealer végzi jutalékos megbízás alapján az eladást, annak a 280 kereskedőnek, aki a CSO meghívása alapján bejuthat a vevőkörbe. Ide csak megüresedett helyre lehet bejutni, néha évekig tartó várakozás után. Belépésnél a vevővel előre rögzítik, milyen kategóriájú köveket akar vásárolni és milyen keretösszegben.

A CSO 200 000 – 2 000 000 $ között limitálja a keretösszeget. A vevőnek mindig előre kell fizetnie, évente tíz alkalommal, átvételnél nem élhet semmilyen reklamációval a kövek minőségével kapcsolatban, mert ellenkező esetben, a második reklamációnál törlik a vásárlók sorából.

A dalerek a CSO dolgozói által ún. sightokra osztott nyersköveket mutatják meg, a vásárlók igényinek megfelelően. A vásárló megtekintheti a neki szánt árut és átveheti.

A fent említett feltételek igen kemények, de a CSO monopolhelyzetben van, és senki sem versenyezhet az áraival, mivel minden alacsonyabb árú nyersgyémántot felvásárol a piacon. Az USA-ban működő monopolellenes törvények miatt a CSO egyetlen tulajdonosa sem léphet be az USA területére, és nem értékesíthet közvetlenül az amerikai piacon nyersgyémántot.

 

Forrás: Kakas Péter – A gyémántról