Ékszer készletünk cseréje folyamatban...
Új ékszereinkkel HAMAROSAN várunk benneteket!

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Gyémánt érdekességek

A britek nem is lopták az utolsó maharadzsa gyémátját

2017.01.04 13:15

Az indiai kormány szerint a Koh-i-Noor gyémántot nem lopták a britek, hanem ajándékba kapták.

 

 


 

A britek nem is lopták az utolsó maharadzsa gyémátját

 

Az indiai kormány szerint a Koh-i-Noor gyémántot nem lopták a britek, hanem ajándékba kapták.

A világ legszebb (és legdrágább) gyémántjainak Top10-be tartozó darabját, a Koh-i-Noor gyémántot nem lopták a britek, hanem ajándékba kapták. Ezt az álláspontját közölte az indiai kormány hétfőn, az ország legfelső bíróságán. A gyémántot Randzsit Szingh, az utolsó szikh maharadzsa ajándékozta a brit Kelet-indiai Társaságnak – hangzott el az indiai kormány álláspontja a bírósági meghallgatáson, amelyet a drágakő visszaszerzésére indított közérdekű per előtt tartottak.

A nagy, ovális alakú, halványlila színű gyémántot a dél-indiai Ándhra Prades államban, Guntur közelében találták feltehetően a 13. században. Csiszolatlanul 793 karátos volt, elsőként a Katatija-dinasztia birtokolta. A következő évszázadokban a kő többször is gazdát cserélt, mielőtt Viktória brit királynőhöz került volna Pandzsáb bekebelezése után. A gyémánt 1851-ben érkezett Londonba, átadását Indiában még ma is a nemzeti önérzet megszégyenítéseként tartják számon.

A királynő 10 legszebb gyémátja közül a 6.-ként számon tartott Koh-i-Noor gyémántot. Viktória királynő még brossként viselte, VII. Edvard felesége, Alexandra volt az első, aki (1902-től) a királyné koronájának ékköveként használta. 1911-ben belefoglalták V. György uralkodó feleségének, Mária királynénak készített koronájába is, mely 1937-ben VI. György feleségéé, Erzsébeté lett. II. Erzsébet édesanyja birtokában volt a Koh-i-Noor egészen az anyakirálynő 2002-ben bekövektezett haláláig.

A gyémántot a Towerben, a koronaékszerek között őrzik. Legutóbb az anyakirályné temetésekor hagyta el a Towert, a koporsójára helyezték felravatalozásakor a Westminster-apátságban. India, Pakisztán és Afganisztán is megpróbálta már megszerezni az ékkövet az elmúlt évtizedben, a brit kormány eddig a Koh-i-Noor visszaszolgáltatására tett minden kísérletet visszavert.

 

 

http://hvg.hu/vilag/20160418_koh_i_noor_gyemant_brit_korona_india_maharadzsa_koronadisz