Ékszer készletünk cseréje folyamatban...
Új ékszereinkkel HAMAROSAN várunk benneteket!

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszersuli

Az arany

2015.02.02 12:11

Az arany a világon a legismertebb és legkedveltebb nemesfém.


Az arany

Az arany a világon a legismertebb és legkedveltebb nemesfém. Az egyik legritkább nemesfém.
Ősidők óta nagy becsben tartják az emberek a birtokukban lévő aranyat, melyet nem csak ékszerként, hanem fizetőeszközként is használunk.
A legnagyobb fajsúlyú természetben is előforduló elem.
Az oxigénnel sem alacsony, sem magas hőmérsékleten nem egyesül. A színe és súlya mellett még a nyújthatósága, a könnyen megmunkálhatósága is sok szerepet játszott abban, hogy az emberiség legértékesebb féme lett.
A tiszta, 24 karátos arany, jól nyújtható és alakítható, ennek köszönhetően akár 0,0001 mm vékonyságú fólia is készíthető belőle, amit aranyfüstnek hívunk.
Az ékszerészet az ötvözéssel 18 és 14 karátosra növeli szilárdságát.

Az arany felhasználása 

Az arany felhasználási területe igen széleskörű. Használják többek között fogászati kellékként, arany fog koronák készítésénél, de gyakran gyógyszerek készítéséhez is használják.

Gyakori alkalmazási terület az elektronikai ipar, ahol főként arannyal bevont drótokkal használnak, valamint kapcsoló –és hálózati csatlakozókat aranylemezzel vonnak be.

A pénzrendszer kezdetei óta fizetőeszköz, emellett sokan aranyban tartják megtakarításukat.

 

Az arany és ötvözetei

Könnyen megmunkálható, puha nemesfém, ezért ötvözik más fémekkel. A rézzel és ezüsttel összekeverve, a nyújthatósága megmarad, de jelentősen megnövelhető a keménysége és kopásállósága. Előnye: alacsony hőmérsékleten forrasztható.
Az arany az egyetlen olyan fém a földön, mely más fémekkel összeolvasztva megváltoztatja a színét. 
A színarany nagyon puha ahhoz, hogy ékszer készülhessen belőle. Ezért különböző ötvöző anyagokat kell hozzáadni, hogy megfelelően kemény és ellenálló legyen. A különböző ötvöző anyagok, és azok arányai más-más színt adnak az aranynak.

 

 

 

 

Sárga arany
Az ékszereknél még ma is ez a legáltalánosabban felhasznált színárnyalat. Az ékszerhez használt sárga aranyat általában rézzel és ezüsttel ötvözik, ami keményebbé teszi a fémet. Hogy mennyire sárga, az függ az aranytartalmától. Általában a 14 Karátos arany világosabb színű, míg a 18 Karátos mélyebb árnyalatú sárga.

 

 

 

 

Fehér arany

A fehér arany az utóbbi években nagyon divatos lett, mint hogy sok vásárló választja a fehér külsőt a klasszikus sárga arannyal szemben. A fehér arany ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a sárga, csupán más fémekkel ötvözik a fehér szín elérése érdekében. Általában nikkelt vagy palládium ötvözetet, cinket (Zn, horgany) és rezet adnak hozzá. A mai fehérarany- ötvözetek alkotói: arany-palládium-ezüst-réz (esetleg), ill. arany-nikkel-réz-horgany. A palládium- arany ötvözetek jobban megmunkálhatók.






Vörös arany

Ha a sárga aranyat csak rézzel ötvözik, egy rózsaszínes, vöröses árnyalatot kap az arany. Ezt a színt rosegold-nak, vagy rózsaszín aranynak is nevezik, mely újra hódít az ékszerviselők körében. Fehér arannyal kombinálva nagyon elegáns hatást érhetünk el.



 

 


Zöld arany

Ennek az árnyalatnak az eléréséhez a sárga aranyhoz ezüst, réz és cink ötvözetet kevernek.

 

 

 

 

Mi a törtarany?

A törtarany kifejezés gyakorlatilag a használt aranyat jelenti, de a törött arany is beletartozik a törtarany jelentésébe.

 

Lehetek-e allergiás az aranyra?

Amikor egy arany ékszer allergiás reakciót vált ki, mindig az egyik ötvözőfém a bűnös, többnyire a nikkel. Néhányan rendkívül érzékenyek erre a fémre. Az érzékenység rendszerint akkor derül ki, ha aranyozott fülbevalót kezdenek viselni. Mivel az aranyréteg nagyon vékony, és általában nikkelrétegre kerül, nem meglepő, hogy a fülbevaló viselője az arany kopása nyomán hosszú ideig érintkezhet a nikkellel is. A szervezet azonban egy korábbi érintkezés során "megtanulhatja", miként reagáljon ezekre az ionokra.

 

 

Az emberek manapság is szívesen vásárolnak arany ékszereket különféle alkalmakra. Például keresztelésre fiúnak nyakláncot illik adni, lánynak fülbevalót. Vagy egy férfi, ha teheti, szívesen szerez boldog meglepetést arany ékszerrel kedvesének. És a házasságkötésnek is az arany karikagyűrű a világon általánosan elfogadott jelkép.