Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszersuli

Az ezüst

2015.02.10 14:11

Az ezüst a második legismertebb és az egyik legkedveltebb nemesfém.

 


 

Az ezüst

Az ezüst a második legismertebb és az egyik legkedveltebb nemesfém. Tartós és csillogó fénye miatt igen mutatós. Éppen ezekért a tulajdonságai miatt használják szívesen ékszerek, pénzérmék vagy dísztárgyak alapanyagaként.
Ezüsttárgyak azonban a kezdeti időkből nem maradtak ránk, mert a hosszú idő alatt elkorrodálódtak. Az ezüst míves nemesfém, ezért a természetben szabad állapotban is előfordul.
Remekül nyújtható fém, éppen ezért az ezüst ékszer készítés egyszerűbb a többi nemesfém ékszer készítésénél. Ezüst ékszer készítéséhez általában a 925-ös ezüstöt használják, ami min. 92,5% ezüst és max. 7,5% egyéb fém ötvözete.

A tiszta ezüst fehér fényét polírozással teszik még ragyogóbbá, speciális felületi kezeléssel antikolják, vagy bevonattal készítik.

A ródium bevonat a legelterjedtebb, amellyel fehérarany-szerű, tartós fény érhető el, és még időt állóbbá teszi az ékszert. A ródiumozás időről időre újra alkalmazható, így visszaadva kedvenc ékszerünk eredeti ragyogását.

A többi nemesfémnél hajlamosabb az elszíneződésre, de ez megfelelő tárolással és tisztítással egyszerűen megelőzhető.

 

Arannyal bevonva megtévesztésig hasonlít az eredeti aranyra.

 

 


Az ezüst gyógyhatása 

Kísérletek kimutatták, hogy az ezüstionok elpusztítják a baktériumokat, a vírust, algákat és a gombákat.

Érdekesség, hogy az ezüstöt már az 1900-as évektől használták gyógyításra vagy betegség megelőzésére, illetve tartósításra.  Viszont értékének emelkedésével és az antibiotikumok elterjedésével, használata a gyógyászatban a háttérbe szorult.  



Az ezüst felhasználása 

Az ezüst felhasználási területe igen széleskörű és változatos.
A teljesség igénye nélkül néhány felhasználási területe:
Használják az elektronikai iparban kiváló hő-és elektromosság vezető, illetve fényvisszaverő tulajdonságai miatt. Utóbbi képessége miatt a tükörgyártásnál is használják, a tükör fényvisszaverő rétegét ezüstből készítik. (Egy ezüsttükör a látható fénysugarak 95%-át képes visszaverni.)
Fogászati kellékeket és hangszereket is gyártanak ezüstből, sőt még a mai napi is használják a gyógyászatban pl. fertőtlenítésre. Emellett érmék, díszműáruk és ékszerek készítésére is használják.

 

  

 

Az ezüst és ötvözetei

Ezüst-réz: leginkább az ékszergyártásban alkalmazzák

Ezüst-platina: szép fehér színű és jól megmunkálható, régen a drágakövek foglalatait készítették ebből az ötvözetből.

Ezüst-palládium: ezt az ötvözet a villamosiparban használják, nagy keménysége miatt érintkezőket gyártanak belőle.

 

Sterling ezüst

A Sterling kifejezést a legkiválóbb minőségű ezüstre használjuk.

A Sterling ezüst 92,5%-ban (925‰) tartalmaz ezüstöt, és 7,5%-ban valamilyen más fémet, rendszerint rezet. Húzószilárdsága majdnem kétszerese, keménysége több mint kétszerese a tiszta ezüstnek.