Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszersuli

Gyöngyök

2015.03.12 10:45

A gyöngyékszer sosem megy ki a divatból és minden korosztálynak jól áll.

 

 

Mi az igazgyöngy?

Az igazgyöngy halászott gyöngy. Olyan édesvízi és tengeri kagylók állítják elő, amelyek gyöngyházat alakítanak ki.

A XIX. sz. végéig kereskedtek ezekkel, ma már szinte kizárólag antik ékszerekben találhatóak.


Mi a tenyésztett gyöngy?

A tenyésztett gyöngyök is igaziak, nem utánzatok. Emberi közreműködéssel és ellenőrzéssel keletkezett. Ma a teljes gyöngykereskedelem 99%-a tenyésztett gyöngy.

A formájuk lehet: kerek, majdnem kerek, ovális, button, csepp, fél-barokk, barokk


A gyöngy szépségének értéktényezői:

  • Egyik ilyen tényező a gyöngy színe. Ez az egyik legösszetettebb és leginkább szubjektív megítélési szempont.

  • Ragyogása (lehet kiváló – éles, tiszta, jó – enyhén ködös, elégséges – homályos, illetve rossz – tompa fényű)

  • Gyöngyréteg minősége: minél vastagabb egy egészséges rétegződés annál ragyogóbb a gyöngy.

  • Felszín minősége

 

 

Egy szépen illeszkedő gyöngysor létrehozásába fektetett idő és energia tükröződni fog az árában. Prémium kategóriájú gyöngysoroknál sokszor több évet is várni kell, mire a leghasonlóbb gyöngyszemek összegyűlnek.

 


Gyöngyfajták


Déltengeri gyöngyök

Szigorú értelemben véve a tahiti gyöngyök is déltengeri, azaz csendes-óceáni gyöngyök. Tenyészkagylóként a „pinctada maxima” gyöngykagylót használják, ennek héjai közt keletkeznek a legdrágább tenyésztett gyöngyök. Ezek a gyöngyök az Akoya gyöngyhöz hasonlóan tenyésztett gyöngyök, de a minőségük jobb, és szinte csak Ausztráliából származnak. Színük a  fehértől az aranysárgán és ezüstszürkén, rózsaszínen át az aranyig, sötétszürkéig tart. Az indonéz és fülöp-szigeteki gyöngyök többnyire krémszínűek.

 





Tahiti gyöngyök - Fekete gyöngyök

A Francia-Polinéziában élő feketeajkú „pinctada margaritifera” gyöngykagyló belsejében tenyésztett   gyöngyöket Tahiti gyöngynek nevezik. Nagyon közkedveltek: a gyöngyház vastagsága és minősége, illetve a   színek mélysége és fénye egyedülálló. A gyöngyök mérete 8-19 mm, leggyakrabban előforduló színeik általában az antracit különböző árnyalatai.

 

 

 




Akoya gyöngyök

Az Akoya gyöngyök klasszikus japán, kínai vagy koreai tenyésztett gyöngyök. Mivel a kagylók kicsik, ezért a gyöngyök mindössze 2-9 mm nagyságúra nőnek. Egy nyaklánchoz minimum 6-8 mm nagyságú gyöngyre van szükség.

Eredeti színei a kék, sárga és a zöld, de mesterséges színkezeléssel mást színeket is elő tudnak állítani, pl. rózsaszínt. Egy szép, fehér Akoya gyöngysor mindig fehérített és utánkezelt. ovális, gomb, csepp, ill. ún. „barokk” alakban fordulnak elő.





Édesvízi gyöngyök

Az édesvízi gyöngyök igen közkedveltek. Édesvízi gyöngynek nevezzük azokat, amik nem tengerben, hanem belső vizekben növekedtek. Ezek közül a legismertebb a Biwa gyöngy, mely a japán Biwa beltenger után kapta nevét. Méretük átlagosan 4-5 mm.
A „” a leggyakrabban használt édesvízi tenyészkagyló. Az édesvízi gyöngyök lényegesen gyorsabban nőnek tengeri társaiknál (pl. Akoya gyöngyök), ezért általában olcsóbbak is. Számos színben fordulnak elő: fehér, krém, pezsgő, narancsos rózsaszín, lila, világos ibolyaszín, (sötét-)barna. Formájuk az oválistól, tojásdadtól a gomb alakon át a csepp- és burgonyaformáig terjed.