Ékszer készletünk cseréje folyamatban...
Új ékszereinkkel HAMAROSAN várunk benneteket!

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszersuli

Érdekességek a gyöngyökről

2015.03.16 15:13

Tudtad-e? Néhány érdekesség a gyöngyökről...

 

 

  • A legnagyobb ismert példány a Londonban, a South Kensington Múzeumban őrzött, körte alakú Hope gyöngy — hossza 50 mm, kerülete 83 mm, tömege 90 g.



  • Az arab országokban jelenleg is szokás, hogy a balszerencse távoltartására kék gyöngyszem-talizmánt erősítenek a háziállatokra, a gyerekekre, a mennyasszonyokra, de még az autókra is.

  • A modern gyöngytenyésztés megteremtőjének a japán Kokichi Mikimotót (1858–1954) tartják. Mikimoto és társai hosszas kutatással fejlesztette ki a gyöngytenyésztést, több évig kísérletezett azzal, hogy a kagylók héjait óvatosan felnyitotta, és apró tárgyakat helyezett el alattuk majd visszatette őket a vízbe, és várt, hogy gyöngyök képződjenek belőlük. Végül is 1893-ban sikerrel járt, ezt a történelem első olyan esetének tartják számon, amikor mesterségesen állítottak elő igazgyöngyöt. Megalapította a Mikimoto Pearl nevű vállalatát, ami a mai napig meghatározó szerepet tölt be a gyöngytenyésztésben.

Kokichi Mikimoto

  • Régi korok emberei a gyöngyöket nemcsak díszként, hanem mágikus tulajdonságai miatt is hordták.

  • A gyöngy ősidők óta a makulátlan tökéletesség szimbóluma, a legrégebben ismert ékkő, és évszázadokon át ezt tartották a legértékesebbnek.

  • A rómaiak szemében a gyöngy misztikus erővel és gyógyító hatással bírt. Az asszonyok, hogy édes legyen az alvásuk, a párnájuk alá gyöngyöt tettek, és gyakran a ruháikba is varrtak egyet. A régi Rómában a gyöngy a társadalmi megbecsülést is jelképezte, ezért a gyöngyékszer viselése csak a társadalmi ranglétra bizonyos szintje fölött volt megengedett.  (Ez a fajta megkülönböztetés később a középkori Európában is megjelenik: a 13. és 14. században nem egy országban törvény szabályozta, hogy ki viselhet, és ki nem hordhat gyöngyöt. A tanároknak és az ügyvédeknek például tilos volt.)

  • A természetes gyöngyök között nagyon ritka a tökéletes formájú és színű, ezért ezek nagyon drágák.

  • Az első világháborút megelőző években a gyöngy volt az egyik legfontosabb státusszimbólum.

  • Az ázsiai kultúrákban azonban nemcsak ékszerként viselték, hanem a szem-, szívpanaszok, valamint a lázzal járó betegségek gyógyítására is használták. Úgy vélték, hogy a gyöngy belső békét hoz a testben és a lélekben. Később Európában is sokan hittek benne, hogy a porrá zúzott gyöngy alkalmas a szív, a lélek és az elme problémáinak kúrálására.

  • A mindenki számára elérhető gyöngy utánzatot Coco Chanel hozta divatba, tekla gyöngy néven.


Coco Chanel

 

  • A gyöngy szót anyanyelvünk egyik legszebb szavaként tartják számon. Kosztolányi Dezső a legszebb tíz közé sorolta olyan szavakkal együtt, mint a láng, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír.