Ékszer készletünk cseréje folyamatban...
Új ékszereinkkel HAMAROSAN várunk benneteket!

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszersuli

Ónix

2015.03.20 12:31

Az ónix a mikrokristályos kvarc egyik változata. Világszerte megtalálható a lávák gázüregeiben.

 

 

 


Tulajdonságai:


  • színe: fekete, fehér, fehér vagy szürke csíkozású, gyakran tarka.

  • átlászóság: áttetsző

  • keletkezés módja: vulkáni, üledékes

  • előfordulás: Brazília, Uruguay, India

 

 

Az ónixot a síklapokból álló réteges kalcedonok elnevezésére is használják. Ezek közé tartoznak az ún. lágenkövek (réteges kövek), amelyek a drágakővésés kedvelt alapanyagait szolgáltatják már az ókor óta. Világosabb, sötétebb rétegek váltakozásából állnak és aszerint, hogy a sötétebb réteg milyen kalcedonváltozat, karneolónixról és szárdónixról beszélünk.

A kalcedonfélék szerkezete lehetővé teszi ezeknek a köveknek a festését is. A réteges szerkezet egyik rétege ui. fölveszi a festékréteget, a másik viszont nem és fehér marad. Festés céljára természetes, növényi anyagokat használnak.


Úgy tartják, hogy az ónix lelkierőt, őszinteséget és erkölcsösséget ad viselőjenek.


A népi gyógyászat szerint elűzi a lidérces álmokat, és csillapítja a szülési fájdalmakat.


A világ egyes részeint viszont inkább rossz a megítélése ennek a kőnek, mert úgy vélik, hogy egymás ellen fordítja a barátokat, szeszélyes álmokat szerez, valamint koraszülést eredményez


A német filozófus püspök, Albertus Magnus (1193-1280) a következőt nyilatkozta az ónix kőről: "Hogyha félelmet, borzalmat, rémképeket akarunk kelteni valakiben, és viszályt akarunk szítani, akkor használjuk az ónix követ, melynek legjava fehér erezetéről ismerhető fel. Ha nyakunkon viseljük, szünet nélkül félni fogunk és rémképeket látunk, továbbá mindenkivel összeveszünk."


Elnevezését a görög onüksz (= köröm, áttetsző) szóról kapta, ugyanis a kövön a fehér réteg úgy borul a feketére, barnára vagy pirosra, mint az ujjak hegyére a köröm.