Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszersuli

Fémjel és névjel

2015.04.10 13:53

Az arany-, ezüst- és platinatárgyakat fémjellel kell ellátni, ezt jogszabály írja elő.

 

 

 

 

Mire való és mi a fémjel?

Az arany-, ezüst- és platinatárgyakat fémjellel kell ellátni, ezt jogszabály írja elő.

A fémjel igazolja, illetve információt nyújt a nemesfémtárgyról, hogy az a jogszabályokban előírt finomsági foknak és feltételeknek megfelel-e és hogy belföldi vagy külföldi eredetű.

Amennyiben az ékszer külföldön készült és egy nemzetközileg elfogadott Közös Ellenőrzési Jel-lel van ellátva, azt elfogadja a fémjelző hivatal, de a behozatalkor ezt a hivatal jelével látja el. Az erre vonatkozó egyezményt Bécsben, 1972. november 15–én írták alá. Így fémjellel kell ellátni minden értékesítésre kerülő nemesfémtárgyat, vagy nemesfém ötvözetekből készült tárgyat, mint amilyen pl. az ékszer, dísztárgy, ha az nem az ipar részére készült, személyi használatra szolgáló használati tárgy.


 

Az arany fémjelekben a B22, B18, B14, B9 szám utal az ékszer karátszámára, azaz az aranytartalmára.

Ezt az ezüst fémjelekben ezt a 1B, B2, 3B, B4 kódokkal jelzik. Alul láthatjuk a hivatali jelet, melyet nagy súlyú tárgyaknál, ill. láncoknál, karkötőknél stb. ütik be általában az ékszer közép részén. Ezt a jelet nem minden tárgyba kötelező beütni.

A fémjelek időről időre változnak, ezért nagyjából be tudjuk határolni, hogy mikor készült egy tárgy annak alapján, hogy milyen fémjel található benne.

Minden jelet tökéletesen jól láthatóan és kellő mélységben kell beütni. Minden részének, a keretekkel együtt jól kell minimum 10 szeres nagyítóval látszania.

 

Mi a névjel?

Ha valaki Magyarországon aranyból, ezüstből, platinából gyárt ékszert, dísztárgyakat vagy ezekkel kereskedik, árusít, akkor egyedi azonosító jellel kell hogy ellássa azokat. Ezt nevezik névjelnek.

Ezt az egyedi azonosító jelet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélyezi számukra. Amennyiben valaki gyártó, neki ez a névjel úgy is nevezhető, hogy gyártójel. Aki kereskedelemmel foglalkozik és külföldről hoz be ékszert, (importál) Ő a névjelét importőr jelnek is nevezheti. Tehát mind az importőr jel, mind pedig a gyártójel megegyezik a névjellel. Ezzel a jellel tanúsítja, hogy Ő felel a gyártásért vagy az importálásért.

Hasznos link: http://mkeh.gov.hu/nemesfemvizsgalat/hasznos