Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszersuli

Korall

2015.05.18 15:10

A szerves eredetű drágakövek közé soroljuk a korallt is, melyeket másként organikus drágakőnek neveznek.

Korall drágakő

A szerves eredetű drágakövek közé soroljuk a korallt is, melyeket másként organikus drágakőnek neveznek. Közülük némelyek erősen megőrizték szerves jellegüket, másoknak viszont alakjuk és/vagy szerkezetük utal a szerves eredetre.
Ebbe a csoprtba tartoznak például: korall, gagát, elefántcsont, borostyán, gyöngy.

A 2008-as év a korall nemzetközi éve volt, - így szándékoztak fölhívni a korallokat fenyegető veszélyre a figyelmet. A környezetszennyezés ugyanis szörnyű következménnyel lehet az óceánok élővilágának kb. negyede (kb. egymillió féle élőlény) számára otthont biztosító korallokra is. Mára a drágakőként jól ismert vörös-korallnál már az óceánban tapasztalható a fakulás.

Ékkőként már 30000 éve használják és népszerűsége az évezredek során mit sem kopott. A görög mitológiában Perszeusz  - Medúsza legyőzője - történetében is találkozunk a korall keletkezésével.

A korallok érzékenyek hőre, savakra. Színe viselés során kifakulhat. Polírozva üvegfényű.
A drágakőként használt korall csontos vázmaradvány. Embernél ez a váz (csont) a test belsejében van - a korallok esetében viszont külső vázat jelent. Ágas faformájú, és mintázata is fára emlékeztet. Gyakran ez a mintázat árulja el az utánzatot. Többi - szervetlen drágaköveink mellett a korall a Mohs-skálán mért 3,5-ös keménységével inkább puhának számít, ez a jól faraghatóságához is hozzájárul.

Amikor korallról hall az ember, elsőként valószínűleg az ausztrál partok közelében található csendes-óceáni Nagy Korallzátonyra gondol, azonban az ékszerkészítéshez nem ezeket, hanem a vörös korallokat (Corallium rubrum, corallium japonicum) használják több mint tízezer éve.

Keletkezés
A korallok létüket polipállatként kezdik és több száz évig is nőnek míg atollá, zátonnyá alakulnak. Sekély, melegebb vizekben - de  kb. 2000 m-es mélységig is képesek megélni.

Lelőhelyek
Japán vizei, Csendes-óceán, Földközi-tenger, Hawaii, Malaysia, Tasmania, Queensland vizei stb.

Színei

  • legismertebb és legkeresettebb a vörös korall
  • nagyon kedvelt a rózsaszín, narancs, fehér, kék és fekete és a nagyon ritka aranykorall is.

Felhasználási terület
Gyöngyök, foglalható kaboson kövek, ágas nyers formáiban is felhasználják, valamint faragják, és korall kámeával is találkozhatunk az ékszeriparban.

Ezoteria
A korallt kisgyerekeknél láz (betegség) jelzőjeként használták, illetve védelmezőként, még mostanában is gyakran ajándékoznak kisgyereknek korall karkötőt e céllal.
A védikus asztrológiában a Marshoz társítják. 

Utánzatok
Gilson utánzat, üveg, festett ásvány, csont, műanyag, műgyanta, porcelán stb.

Főbb Lelőhelyek
A korallhalászat klasszikus területe a Földközi-tenger, különösen az itáliai, szicíliai, algériai partvidék. Jelentős előfordulások vannak az Indiai- és a Csendes-óceánban is.

Ezoterikus vonalak
Halak és a mérleg csillagjegyek köve


Hiedelmek
A hozzá kapcsolódó hiedelmek szerint a siker és a termékenység ékköve, mint talizmán, megvédi a gyerekeket és az anyákat a fertőző betegségektől. Megóv a sátán praktikáitól. Racionalitással és bölcsességgel látja el viselőjét. Megelőzi a lidérces álmokat, az epilepsziás rohamokat és a családi veszekedéseket. Gyógyítja a fekélyeket, az asszonyi terméketlenséget, csillapítja a gyulladásokat, a görcsöket és kisgyerekeknél a szamárköhögést. Ha fogínyhez dörzsölik, erősíti a fogakat. A korall nyaklánc viselete megkönnyíti a fogzást. Védelmet nyújt az elmebaj ellen. Ha szétszórják a szántóföldön, megóvja a veteményt az üszögtől és a házakat a viharoktól.

A fehér korall állhatatosságot és kitartást kölcsönöz. Ha tulajdonosának egészsége megromlik, akkor elveszíti csillogását, elfakul, ha azonban felgyógyul, ismét visszanyeri eredeti fényét. Végleg kifakul, ha viselőjének meghal egy jó barátja.

A homeopátiás gyógyításban ma is alkalmazzák a nyálkahártya-irritációk kezelésére.