Ékszer készletünk cseréje folyamatban...
Új ékszereinkkel HAMAROSAN várunk benneteket!

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszersuli

Agyar, elefántcsont

2015.06.01 10:01

Az elefántcsontot évezredek óta sokra értékelték krém színéért, finom rajzolata miatt, és mert könnyen faragható.

 

Kristályszerkezet: amorf

Összetétel: Kalcium-hidroxi-foszfát és foszfát és szerves vegyületek

Keménység: 1 1/2

Fény: tompa, zsírfény

Az elefántcsontot évezredek óta sokra értékelték krém színéért, finom rajzolata miatt, és mert könnyen faragható. Mind dísztárgyak, mind ékszerek készítésére szívesen alkalmazták, de ma nemzetközi kereskedelmi korlátozások igyekeznek védeni az állatokat, amelyek nyersanyagul szolgálnak. Általában elefántcsontra asszociálunk, de az emlősök, mint a víziló, vaddisznó, varacskos disznó fogai és agyarai egyaránt alkalmas anyagok.

A tengeri emlősök, mint az ámbrás cet , rozmár, tengeri oroszlán és narvál agyarait is felhasználják. A fosszilis csontok, a történelem előtti állatoké – mint a mamut, masztodon és dinoszaurusz – szintén faraghatók.

Előfordulás:

A legjobb minőségű agyar az afrikai elefánté. Meleg színárnyalatú és apró szemcsés vagy foltos. Az indiai elefánt agyara gyakrabban fehér, lágyabb, könnyebb megmunkálni, de sokkal könnyebben megsárgul. Egyéb lelőhelyek Európa, Burma és Indonézia.

Megjegyzés:

Az 1989-ben életbe lépett kereskedelmi tilalom próbált véget vetni az elefántok mészárlásának. Az Amerikai Egyesült Államokban csak a megfelelő dokumentumok és engedélyek birtokában engedélyezik az elefántcsont felhasználását, azonban az internet terjedésével kiterjedtek az illegális hálózatok, így sajnos sok országból beszerezhető a kívánt elefántcsontból készült tárgy. A TRAFFIC, a vadvilággal kapcsolatos kereskedelmi monitoring hálózat minden erőfeszítése ellenére is lehetetlen teljesen kiszűrni az illegális elefántcsontárusokat

Az elefántcsont utánzatait – csont, szaru, jáspis, növényi eredetű csontok, műanyagok és gyanták- támogatják, azért, hogy megvédjék az agyaros állatokat.

Az agyar faragása hosszú időre nyúlik vissza: Franciaországban találtak faragott mamutagyart, aminek korát több mint 30.000 évre becsülik.

Kínában és Japánban ma is nagyon sokra értékelik.  


A vékony csatornákba idegszálak futnak Afrikai elefántagyar
Ezt a római fejet, amely puha elefántcsontból készült,
az i.e. 4-5 században divatos stílusban munkálták meg.
Jellegzetes hajlott sávok






Forrás: Cally Hall: Drágakövek, wikipédia