Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszersuli

Jadeit (Jade)

2015.06.15 10:36

Századokon keresztül azt hitték, hogy egyféle Jade létezik, míg 1863-ban két típusát azonosították: a jadeitot és a nefritet.


Kristályszerkezet: monoklin

Összetétel: nátrium-alumínium-szilikát

Keménység: 7

Fény: zsírfény, gyöngyházfény



Századokon keresztül azt hitték, hogy egyféle Jade létezik, míg 1863-ban két típusát azonosították: a jadeitot és a nefritet. A nefrit gyakoribb, de mindkettő finomszemcsés, faragásra alkalmas kő.

A jadeit a piroxén csoporthoz tartozik.  Sokféle színnel fordul elő:

zöld, fehér, lila, fehér, rózsaszín, barna, vörös, kék, fekete, narancs és sárga.

A legtöbbre értékelt kő az imperial-jade, amely élénk smaragdzöld krómtartalma miatt. A fényezett jadeit felülete általában gödröcskés.

Előfordulás

A jadeit metamorf kőzetekben és hordalékban található. Néhány rögön barna kéreg fejlődött ki a levegőn, mállás következtében. Faragáskor, a kő megmunkálásakor ezt eltávolítják.

A legfontosabb jadelelőhely Burmában és Kínában van, ez utóbbiban több mint 200 éve bányásznak áttetsző imperial-jadeet.

A jade történelmileg fontos forrása Guatemala, a közép-amerikai indiánoknak szolgáltatott alapanyagot a faragáshoz. Japánban és Kaliforniában (USA) is előfordul.

Megjegyzés

A spanyol conquistadorok átvették a jade használatát, amikor elfoglalták Közép-Amerikát és gyakran viseltek belőle készült amuletteket. Piedra de hijadanak (lágyékkő) vagy piedra de los rinones (vese)kőnek nevezték, és úgy gondolták, hogy megelőzi vagy meggyógyítja a vesebetegségeket.

 

Mexikói maszk 

Ezt az átlátszatlan, foltos zöld maszkot valószínűleg 1753 készítették Mexikóban. A régebbi jadeit faragások jellegzetesen gödrös felületűek, a modern csiszolás sima felületet ad.

 

 


























Forrás: Cally Hall: Drágakövek