Ékszer készletünk cseréje folyamatban...
Új ékszereinkkel HAMAROSAN várunk benneteket!

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszersuli

Akvamarin (Berill)

2015.06.19 14:42

Az akvamarin a berill nevű ásvány egyik változata.

 

Kristályszerkezet: hexagonális

Összetétel: berillium-alumínium-szilikát

Keménység: 7 1/2

Fény: Üvegfény

Elnevezését a latin aqua (=víz) és mare (=tenger) szavakból kapta, és a tengervíz színére utal, egy legenda szerint a hableányok tengerfenéken őrzött ládáikból származik, ezért lett a tengerészek és a tengeren utazók szerencse köve.

Kékeszöld színének és a vízhez hasonló visszatükröződésének köszönhetően az akvamarin már az ókorban is keresett volt, amikor még népszerűbbek voltak a kékeszöld drágakövek. A rómaiak úgy állapították meg minőségét, hogy a tengerbe merítették a követ, és csak azokat tartották értékesnek, amelyek "eltűntek" a vízben.

A 19. században az akvamarin kedvelt színe a tengerzöld volt, a neve is tengervizet jelent. Ma a legtöbbre értékelik az égkék és sötétkék színűeket. Az akvamarin dikroizmusa (kétszínűsége) egyik irányból kék, más irányból nézve színtelen.

1 méternél hosszabb drágakő minőségű akvamarin kő is található, repedésmentes, hossztengelye irányában rovátkolt hexagonális kristály formájában.

Az akvamarint gyakran csiszolják úgy, hogy a táblalapja a kristály hosszával párhuzamos legyen, így érhető el a legkedvezőbb színhatás.

Előfordulás:

 

A drágakő minőségű akvamarinok java része Brazíliában található pegmatitokban és hordalékokban, amelyeket a helyiek cascalhónak neveznek.

További lelőhelyek: Ural (Oroszország), Afganisztán, Pakisztán, India, és csak újabban Nigéria. Madagaszkáron sötétkék változata található.


Megjegyzés:

Majdnem minden akvamarint –amely a piacon megjelenik- hőkezelnek, hogy emeljék a színhatást. Gondosan kell hevíteni, mert túlhevítve színtelenné válhat.


 
 



 

 

Forrás: Cally Hall: Drágakövek, wikipédia