Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszersuli

Drágakőutánzatok és kezelt kövek

2015.07.10 10:00

A drágakőutánzatok megjelenése hasonló, mint a természetes megfelelőiké, de fizikai sajátosságaik különböznek.

Drágakőutánzatok és kezelt kövek

A drágakőutánzatok megjelenése hasonló, mint a természetes megfelelőiké, de fizikai sajátosságaik különböznek.

Megtévesztés céljából készültek. A mesterséges készítményekkel, mint az üveg és a szintetikus spinell, sok különböző követ utánoztak. A természetes köveket is átalakíthatják úgy, hogy jobban hasonlítanak az értékesebb kövekhez.

Lehet fokozni a drágakövek értékét úgy, hogy elrejtik a hasadásokat csak hő-és sugárkezeléssel tökéletesítik színüket.

 

Üvegutánzatok 

Az üveget évszázadok óta használják drágakőutánzatokhoz. Lehet átlátszó vagy opálos, különböző színű, sok drágakőhöz hasonlóan üvegfényű és ezért első pillantásra összetéveszthető a valódival. Megkülönböztethető a melegebb tapintás és kopás alapján, ami a puhaságából következik. Gyakran homorúak a lapok, belseje buborékokat tartalmaz, és ellentétben a drágakővel, amit utánoz, mindig egyszerű fénytörésű.

 

Opálutánzatok

A drágakövekkel foglalkozók az opál sajátos színjátékát opalizálásnak nevezik. Ezt a kő anyagából képződött igen apró gömbökről visszaszóródó fény interferenciája okozza. Ezt a másodlagos szerkezetet nagyon jól utánozta a francia Gilson által készített szintetikus opál, de a különbség jól látható a színfoltok mozaikszerű megjelenésén.

Sokféle opálutánzat készülhet akár polisztirolból, akár több darab összeragasztásával. Az „opáldublett”-nél (két részből áll) a felső a felső rész természetes nemesopál, de az alap közönséges opál, üveg vagy kalcedon.

A triplett (három darabból áll) felül egy domború hegyikristálylemezt is tartalmaz.

Az amerikai John Slocum kifejlesztett egy olyan opálutánzatot, amelynek a fényjátéka színes, de a nagyításkor látszik, hogy nincs meg a valódi opál sajátos fénye. A színek keletkezését apró fényfóliák okozzák.

 


Gránát-üveg dublett

A leggyakoribb összetett kő (olyan kövek, amelyeket több darabból illesztenek össze) a gránát-üveg dublett. A természetes gránátnak egy vékony rétegét hozzáillesztik a színes (zöld, kék) üvegalaphoz, amely a kőnek meggyőző színt ad. A csalás a két réteg érintkezésénél vehető össze.

 

Gyémántutánzatok

A gyémántot sokféle anyaggal utánozzák, erre a célra a cirkon az egyik legalkalmasabb. Gyakoriak a szintetikus úton előállított utánzatok, de mindegyiknek van hibája. Az utánzatokat gyakran ki lehet mutatni a kő hővezetése alapján.

 


Hőkezelés 

Hevítéssel meg lehet változtatni a kő színét vagy tisztaságát.  A hőkezelés többféle módon lehetséges. Egyes köveknél az eredmény biztos (pl. az akvamarin színe zöldről kékre változik), másoknál bizonytalan.

 


Festés 

Színezőanyagok, festékek, vegyszerek megváltoztathatják a drágakő megjelenését,akár csak a felületét, akár az egész követ.

Ahhoz, hogy a festés hatásos legyen, a kőnek porózusnak kell lennie, vagy hasadásokat, repedéseket kell tartalmaznia, ahova a színező anyag behatolhat.

A porózus howlit például festéssel türkizutánzattá alakítható.

 

Besugárzás 

A drágakövek besugárzás hatására megváltoztathatják a színüket. Ez történhet természetes úton, a földkéreg radioaktív elemei által vagy mesterségesen. A természetes sugárzás évmilliók alatt, míg a mesterséges besugárzás csak pár óra alatt változtatja meg a színét.

Bizonyos esetekben a kő visszakapja az eredeti, vagy az idővel elhalványult színét. Hőkezeléssel is sokféle hatást lehet elérni.

 


Olajozás 

Az olajozás kiemeli a kő színét, eltünteti a repedéseket, hibákat. Gyakori a smaragd olajozása, azért, hogy eltüntessék a természetes repedéseket, csatornákat.


forrás: Cally Hall: Drágakövek