Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszersuli

Peridot

2015.09.28 08:47

A peridot egyike azon kevés drágaköveknek, melyeknél az előforduló szín csak egy színt jelent: alapvetően ez az olajzöld szín. Zöld színének intenzitása azonban attól függ, hogy mennyi vasat tartalmaz a kristály szerkezete.

A peridot vagy krizolit a szilikátásványok közé tartozó olivinsor ásványainak zöld színű drágakőváltozata. Összetétele közelebb áll a forsterithez, mint a fayalithoz, azaz valamelyest több benne a magnézium, mint a vas.

A peridot kifejezés valószínűleg az arab ’’faridat’’ szóból származik, melynek jelentése "ékkő". A krizolit a görög ’’krüszosz’’ "arany" és a ’’lithosz’’ "kő" szavakból származtatható. 

A peridot egyike azon kevés drágaköveknek, melyeknél az előforduló szín csak egy színt jelent: alapvetően ez az olajzöld szín. Zöld színének intenzitása azonban attól függ, hogy mennyi vasat tartalmaz a kristály szerkezete. Így az egyes peridot drágakövek színe a sárga-zöld színűtől kezdődően az olajbogyó színűn át a zöld, barnás-zöld színig változhat. A legértékesebbnek a sötét, olajzöld színváltozat tekinthető.

A peridotot bányásszák Ausztráliában, Brazíliában, Dél-Afrikában, az Amerikai Egyesült Államokban (a következő szövetségi államokban: Észak-Karolina, az arizonai San Carlos térsége, Hawaii, Nevada és Új-Mexikó), Kenyában, Kínában, Mexikóban, Minmarban, Norvégiában, Pakisztánban, Srí Lankán, Szaúd-Arábiában, Tanzániában. Magyarországon a bazalthegyekben a Medves-fennsíkon és a Tapolcai-medencében fordul elő.

 

A spiritualitást elfogadók szerint a kő elfeledteti a gondokat és tisztító hatást tulajdonítanak neki. Van olyan nézet, hogy csillapítja a féltékenységet, a sértődöttséget és a haragot. Állítólag elősegíti a szövetek regenerálódását, erősíti az anyagcserét és a bőrre jótékony hatást gyakorol.

 
 

 

 

forrás: wikipedia.hu