Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszersuli

A larimar

2015.10.19 10:26

LARIMAR más néven az Atlantiskő, vagy Delfinkő, a Dominikai Köztársaság igazi különlegessége.


LARIMAR más néven az Atlantiskő, vagy Delfinkő, a Dominikai Köztársaság igazi különlegessége.

Ezt a karib szigetországot elsősorban a napfénnyel, a tengerrel, a türkízkék vízzel és a pálmafaerdőkkel szegélyezett strandokkal azonosítjuk, de ha a vásárlás kerül szóba, akkor a rum, a szivar, a kávé, a jellegzetes színösszeállítású festményeik, a borostyán és persze a párját ritkító LARIMAR jut eszünkbe.

Rum, kávé és szivar van a világon másutt is, de ez a világoskék, néha zöldes színő csodálatos féldrágakő egyedül a Dominikai Köztársaság egy pontján lelhető fel.

 

Pektolitokat 270 helyen bányásznak a világon, de a LARIMAR egyetlen lelőhelye a világon a Barahona félszigeten, Barahona városától mintegy 10 km-re az erdő mélyén a hegyekben, Los Checheses településen, a Filipinas Larimar Mine bányában van.

A pektolitok első leírása ~ 1892-ben, a LARIMART viszont csak 1974-ben fedezték fel. Tehát egy pár évtizede ismert féldrágakőről beszélünk.

 


  

 

Tulajdonságai: kék - kékestől a zöldesfehérig
Átlátszóság: áttetsző, átlátszó
Keletkezés módja: vulkáni

Ezotérikus szemszögből is megvizsgálhatjuk a LARIMART:

  • gyógyító hatása: torokcsakra, szívcsakra
  • Nyugati csillagjegy: Oroszlán,
  • Kínai csillagjegy: Majom
  • Elem: víz

Harmonizálja és fokozza a szervezet öngyógyító erőit. Erős hatása van a fej, a torok és a mellkas területére. Használata élénkíti az agy tevékenységét.

A LARIMAR erőt ad ötleteink megvalósításához segíti a szellemi növekedést. Új felismerésekkel gazdagodhatunk általa, amelyeket segítségével meg is valósíthatunk, s életünk részévé tehetünk. Kilendít passzivitásunkból, s javítja tetterőnket.

Mindegyik csillagjegyre jótékony nyugtató hatású és megvéd hamis barátok negatív hatásaitól. A tiszta tenger-energia, a napfény, az öröm és a belső boldogság rezgéseit és a szeretet új energiáit sugározza ki magából. A szeretet energia magasabb szintő aspektusai felé tereli és vezeti a szívet és a lelket. Finoman és észrevétlenül vezet, támogat, erősít, bátorságot és hitet adva gyógyít.

Sokan vallják, hogy a tengerkék kő az elsüllyedt Atlantis maradványa, ezért is hívják más néven Atlantiskőnek.

1974-ben a Dominikai Köztársaság dél-nyugati részén, a Bahoruco-félsziget partján egy Peace Corps US-alkalmazott, Norman Rilling talált szép kék köveket és megmutatta Miguel Mendez helyi geológusnak. Mendez megvizsgálta azokat, a pektolitok csoportjába sorolta és a féldrágakő nevét lánya, Larissa nevéből és színe miatt a spanyolul tengert jelentő MAR szóból LARIMARNAK nevezte el. Pontos leírást csak 1984-ben adtak róla.

 

Felfedezése után nem tudtak mit kezdeni a kővel, legtöbbször csak dísztárgy volt a helyiek házaiban, de nem sokra rá már mindegyik kő amit az erózió lemosott a partra eltűnt, a helyiek elvitték. Ezért a folyótorkolattól felfelé elkezdtek a kő után kutatni. A folyót követve, a torkolattól mintegy 10 km-re az őserdő mélyén, a hegyekben megtalálták azt az eddig ismert egyetlen helyet a földön, ahol ilyen összetételű pektolit, vagyis a LARIMAR keletkezett.

Egy leleményes dominikai terjesztette el a történetet az elsüllyedt Atlantis és a kő kapcsolatáról és ő nevezte el Atlantiskőnek.

Ezzel indult el a kő sikertörténete.

A köveket kezdetleges szerszámokkal vájt, csőszerűen a mélybe alátörő kürtőkből hozzák a felszínre, verejtékes munkával és veszélyes körülmények közt. Modern eszközök nem segítik a bányászok munkáját, előfordult már sajnos bányaomlás is, ami miatt pár bányász életét is vesztette. A bányászok a felszínre hozott köveket a bányatulajdonosnak kilóra adják el.

A nyers köveket először felbecsülik, majd tovább értékesítik. Polírozva, szeletekre vágva vagy darabonként árulják, majd csiszolva, legtöbbször ezüst ékszerbe foglalva találkozhatunk velük.

A LARIMAR árát méretén kívül színe határozza meg. Minél kékebb annál értékesebb. Egy középkék lényegesen többet ér, mint egy halvány fehéres-tejszínű-kékes kő. A zöldes árnyalatúak kevésbé értékesek és kedveltek, mivel nem ez a jellemző színe a LARIMARNAK.

A LARIMAR nem a legolcsóbb féldrágakő, viszont mindenképp ajánljuk legalább egyet vásárolni ha a Dominikai Köztársaságban járunk.

 

 

Forrás: http://puntacana.hu/component/k2/item/215-a-larimar-az-igazi-dominikaik%C3%BCl%C3%B6nlegess%C3%A9g.html?tmpl=component&print=1