Ékszer készletünk cseréje folyamatban...
Új ékszereinkkel HAMAROSAN várunk benneteket!

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszersuli

A rubin és a zafír csak szennyeződés az ásványokon

2017.01.04 13:00

A rubin és a zafír teljesen különbözően néz ki, bár mindkettőt értékes drágakőnek tartjuk.

 

 

A rubin és a zafír teljesen különbözően néz ki, bár mindkettőt értékes drágakőnek tartjuk. Míg a zafír kék színű, a legszebb rubinok galambvér vörösek. Ennek ellenére a két ásvány ugyanaz, különböző színűket csak szennyeződésnek köszönhetik.

Az ásvány neve pedig korund, amely tiszta állapotában színtelen. Szennyeződések hatására szokott elszíneződni, így keletkeznek a gyémánt utáni legértékesebb drágakövek. A szennyezőanyagok közül a vas mindkét drágakőben jelen van. A rubinban ezen kívül króm található, a zafírban pedig a titán okozza a kékséget.

A korundot tiszta formájában leukozafírnak hívják. Ez a legritkább változata és emiatt adná magát, hogy ez legyen a legdrágább. De az emberek nincsenek oda a színtelen anyagokért, így a leukozafír nem futott be olyan karriert, mint a rubin és a zafír.

Előfordul még sárga, zöld, ibolyaszínű és barna formában is. Mindegyiknek van külön neve, a kékeszöld az orientális akvamarin, a smaragdzöld az orientális smaragd, a sárga az orientális topáz, az ibolya az orientális ametiszt. A narancssárga korundot pedig padparadsának hívják.

A kövek színe gyakran nem egységes, sokszor sötétebb és világosabb foltok váltakoznak. A legértékesebbek persze az egységes színűek. Érdekes, hogy a rubin színéből következtethetünk a lelőhelyre is. A legpirosabb rubin Mianmarból származik, ez a burmai rubin. Második legfontosabb lelőhelye Sziámban van, de ezek kicsit sötétebbek és barnásabbak.

 

Forrás: http://index.hu/tudomany/til/2015/09/21/a_rubin_es_a_zafir_csak_szennyezodes_az_asvanyon/