Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszersuli

Amit a porcelán ékszerekről tudni kell

2017.08.10 09:12

A ZEMA® porcelán ékszerek 100%-ban magyar termékek.

2014 óta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nemzeti Értékként tartják nyilván.

                                                                      

Porcelán massza készítése, formákba öntés

A porcelán gyártásához három különböző ásványra van szükség. A három összetevő közül a legfontosabb a kaolin, amely lényegében a porcelán vázát alkotja, a földpát a ragasztó, amitől összeáll a porcelán, a kvarchomok pedig szintén a vázszerkezet kialakításának elengedhetetlen kelléke. Ezek mind, nagyon finom minőségűek. Az ásványokat speciális arányban keverik be, melyből összeáll a porcelán massza. Legfőbb tulajdonsága a fehérsége, mely kiemeli összes kerámiaipari termék közül. Keménységét és további fizikai tulajdonságait leginkább a mullitnak köszönheti, mely tipikusan 1100°C fölött keletkezik a porcelán egyik fő alapanyagából, a kaolinból.

A porcelán masszát a kívánt alakú formákba öntik. A formákból kivéve a termékeket először néhány napig szárítják, hogy a fölösleges víz elpárologjon belőlük.

Majd, miután a porcelán elnyerte alakját, el kell távolítani róla a feleslegeket, melyek az öntés során keletkeztek. Ezt sorjázásnak hívják és szintén kézzel végzik.

Zsengélés, mázazás, égetés

Magastűzű kemencében (900°C - 1200°C) kétszeri égetés után kerülnek az ékszerek a porcelánfestők kezébe. Az első égetéssel vízvesztés és átkristályosodás történik, ezáltal keményedik meg a porcelán, és alakul ki a tartása. Miután kihűltek, kövezketik a mázazás. A porcelánt kézzel mártják a mázas kádba, hogy a máz mindenhol egyenletesen fedjen. Ha ez kész, jöhet a második égetés. Ennek során a máz ráég a porcelánra, ami ettől lesz ilyen fehér, csillogó.

Díszítés, festés

Miután elkészült a forma, következő lépés az ékszerek megfestése. A motívumokat észak-magyarországi festőművészek kézzel festik rá. Sok-sok színnel dolgoznak a porcelánfestőink. A díszítést, mintér tollal kontúrozzák, és a kirajzolt mintát, nagyon vékony ecsetek segítségével kitöltik. A legapróbb motívumokat is biztos kézzel festik. A festéssel válnak ezek az ékszerek igazi remekművé, és valóban egyedivé.

Minden egyes porcelán szinte önálló műalkotásnak tekinthető. Mivel a porcelánfestők más-más technikával dolgoznak, így ha ugyanazt a mintát is kell megfesteniük, akkor is egyéniek lesznek a motívumok és a színek árnyalatai. Miután megfestették a mintákat, még egyszer utoljára kiégetik a porcelánt.

A ZEMA® ékszerek többsége 21 karátos arannyal vagy 23 karátos platinával van megfestve. Végső lépésként, az ötvös szakember ráhelyezi a viseléshez szükséges úgynevezett szerelvényeket, zsinórokat és ezüst láncokat.

A porcelán értéke egykor vetekedett az arany árával, és a porcelán tulajdonlás elsősorban a nemesi családok kiváltsága volt. Ma már bárki számára megfizethető.

 

Forrás: https://www.cornerwebshop.hu/hu/ekszer-kisokos/minden-amit-a-zema-ekszerekrol-tudni-kell-b44.html