Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszersuli

Fekete ezüst: fényezd újra

2017.08.11 09:25

Az ezüst soha nem megy ki divatból. A nemesfémből készült használati tárgyak, ékszerek elegánsak, szépek, de akár használjuk őket, akár nem, az idő nyomot hagy rajtuk: elszíneződnek, megkarcolódnak.

Házi módszerrel eredeti fényüket magunk is visszaadhatjuk...


Az ezüst tárgyak tisztítása nem ördöngős művelet, a hozzávalókra sem kell egy fél vagyont elkölteni, mert ecet, szódabikarbóna és fogkrém mindig van a háznál.

A dédi receptjét poroltuk le...

 

Ecettel keltsd új életre

Az ecet a háztartásokban olyan, mint a szenteltvíz. Mindenre alkalmas: fertőtlenít, tisztít, oldja a vízkövet, ősellensége a penésznek, színt varázsol a kopott kárpitokba, kifényezi az ablakot, kiváló szagelszívó, megízesíti az ételünket, és ami a legfontosabb: valódi környezetbarát. A természetes csodaszer használatával nem okozunk kárt a környezetünkben, szemben a boltokban kapható „minden baktériumot" elpusztító, és nem is olcsó tisztítószerekkel.

Az ecetet bátran használhatjuk a foltos, elszíneződött ezüst tárgyaink fényezésére is.

A recept: fél csésze ecethez 2 evőkanál szódabikarbónát adunk, ebben a pezsgő keverékben 2-3 órán át áztatjuk a tisztításra szánt ezüstneműt.

Miután eltűntek a foltok, hideg vízzel lemossuk, majd egy puha ronggyal szárazra töröljük. Ha van kéznél posztódarab, akkor azzal felpolírozzuk. A végeredmény? Ragyogó!


Szórd a port, és sózd be

Méghozzá a szódaport sóval keverve szórjuk az ezüstre. A szódapor - hasonlóan az ecethez - szintén sokoldalúan felhasználható tisztítószer. Leginkább a fehérítő hatása miatt szeretjük, de az ezüst tisztításához is kiváló. Íme két recept.

Vegyünk egy hőálló tálat, az aljára tegyünk alumínium fóliát. Erre helyezzük rá a tisztítandó ezüst tárgyat.

Szórjunk rá 2-3 evőkanál szódabikarbónát és egy teáskanál sót, majd öntsünk rá forró vizet. Fontos, hogy a folyadék ellepje az ezüstöt. Addig hagyjuk benne, amíg a nemesfém újra „megvilágosodik".

A tisztulás ideje függ a szennyeződés mértékétől, ezért változó. Enyhébb esetekben elég akár öt perc is, de a makacs feketeség, kosz és folt eltüntetése akár harminc percet is igényelhet.

Másik, szerintünk eredményesebb változat, ha alufóliával egy lábost bélelünk ki, és egy evőkanál sót plusz ugyanannyi szódaport teszünk bele. Ezt felöntjük kb. öt centiméter magasságig vízzel és felforraljuk. Beletesszük az ezüstöt, és további három percig forraljuk, utána kivesszük, és hagyjuk megszáradni.


Fogkrém a fülre

A fluor tartalmú fogrémmel is szépen kivikszolhatjuk az ezüst ékszert, gyertyatartót stb. Fontos, hogy akár puha rongyra, akár egy fogkefére tesszük a pasztát, mindig kíméletesen dörzsöljük át vele a a kiszemelt tisztítani valót. Mi egy alaposan megfeketedett fülbevalót tisztítottunk meg úgy, hogy puszta kézzel dörzsöltük át pasztával.

Az eredmény: feketeség volt, nincs. Az ecetes, szódabikarbonátos módszernél nem kell a fizikai beavatkozás, nem kell súrolni a tárgyakat. A türelem ezüstragyogást terem.


Praktikák, hogy tovább fényeskedjék

Az ezüst tárgyakat nem szabad smirglivel, szemcsés súrolóporral tisztítani, és gyilkos eszköz a drótmosogató is. Ezekkel összekarcoljuk a felületet, s nem megóvjuk, hanem tönkretesszük a nemesfémből készült tárgyainkat. Ha igazán becsben akarjuk tartani a családi örökséget, nem kell annak a kert sarkában vermet ásni, elég, ha fénytől védett, száraz helyen tároljuk. Nem ajánlott az ezüstöt fenyőfából készült dobozba tenni, vattába, gyapjúba tekerni, mert az ezekből lebomló kénvegyületek hatására megfeketedik.

Csomagolhatjuk zsírpapírba, selyempapírba vagy szarvasbőrbe – utóbbival szépen ki is lehet fényesíteni.

Ha mindig viseljük az ezüstből készült ékszereket, akkor tartsunk be néhány egyszerű alapszabályt. Például azt, hogy zuhanyozás előtt húzzuk le a gyűrűt az ujjunkról, vegyük le nyakunkból a láncot. A termálvíz sem barátja az ezüstnek, ezért, ha ilyen gyógyvízben lubickolunk, érdemes levenni.

 

Forrás: http://uh.ro/szines/erdekessegek/12616-fekete-ezust-fenyezd-ujra-fenyezd-ujra

Ezüst Ékszerek

Ezüst akció
-40% kedvezmény

Minden ezüst ékszerünkre érvényes >>
Kuponkód: EZ40SZ
Beválthatod webáruházunkban és üzletünkben!

Érvényes: 2018.01.19. - 2018.03.31. (vagy a készlet erejéig)