Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszer hírek

Hány tonna a világ összes aranya?

2015.02.01 21:01

A  legutóbbi elfogadott becslések szerint nyolcezer köbméter arany van a világon a talaj felett, amelynek tömege 171 ezer 300 tonna lenne, viszont a becslők szerint ennél jóval több, már 2.5 millió tonnára teszik a világ összes aranyát.

A jókora eltérés oka részben az, hogy az emberiség igen régóta, több mint 6 ezer éve bányászik aranyat. Az első aranypénzeket időszámításunk előtt 550 körül verték, Krőzus király volt az úttörő. 1492-ig - Amerika felfedezéséig - csaknem 13 ezer tonnát termelhetett ki az emberiség - a londoni székhelyű GFMS fémipari tanácsadó cég becslése szerint.

Akadnak azonban, akik szerint sokszorosan túlbecsült az adat, mert a primitív bányásztechnika legfeljebb 300 tonnányi arany kiaknázását tette lehetővé. Ugyanakkor a jelenlegi mennyiséget 155 ezer tonnásnak saccolják, azaz az elfogadott adatnál nem sokkal kevesebbnek.

A másik véglet szószólói - akik legalább 2,5 millió tonnásra teszik az eddig kitermelt arany mennyiségét - azzal érvelnek, hogy ha a csaknem három és félezer évvel ezelőtt élt Tutanhamon fáraó koporsójába másfél tonna aranyat "öltek", akkor mennyi lehetett a többi, kifosztottan talált egyiptomi királysírban.

Amerikai geológiai becslések szerint még bő 50 ezer tonna kitermelhető aranyat rejt a Föld. Az aranyat egészen mostanáig újrahasznosították, előfordulhat, hogy egy legújabb kori aranyórában az ókori Róma idején bányászott arany van. A recirkuláció azonban kezd megszakadni, mivel egyes ipari technológiákhoz kell arany, ám olyan kis mennyiségben, hogy azt nem érdemes visszanyerni. Brit geológusok becslése szerint a világ jelenlegi aranykitermelésének a 12 százalékát emészti el így az ipar.




Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20130402-mennyi-arany-van-osszesen-a-vilagon.html