Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszer hírek

Nem evilági ősi egyiptomi ékszerek

2015.02.01 22:52

Egy gyöngysor került elő egy egyiptomi ásatás során, melyet meteorból származó fémből kovácsoltak, több mint 5000 évvel ezelőtt. – adta hírül nemzetközi kutatók egy csoportja.

Nem evilági ősi egyiptomi ékszerek

 

Egy gyöngysor került elő egy egyiptomi ásatás során, melyet meteorból származó fémből kovácsoltak, több mint 5000 évvel ezelőtt. – adta hírül nemzetközi kutatók egy csoportja.

 

A kutatók neutron és gamma sugarakkal vizsgálták, mellyel bizonyítást nyert, hogy 3 apró gyöngyszem eredetileg egy meteor anyagából származik. Az ékszer időszámításunk előtt megközelítőleg 3200 körül készült.

A fémszemek egzotikus ásványokkal (lapis lazuli, arany, vörös kalcedon) együtt lettek felfűzve, kiemelve a meteorfém különlegességét a többi anyaghoz viszonyítva. – írták a kutatók cikkükben, mely a Journal of Archaeological Science című lapban jelent meg.

 

Thilo Rehren professzor, a lap vezető írója, így nyilatkozott egy sajtótájékoztatón:

„A szemek végső formája kovácsolással és hengereléssel alakult ki, valószínűleg többszöri kalapálás és nem hagyományos kőmegmunkálás következtében, összehasonlítva más szemekkel, melyeket hagyományosan munkáltak meg.”

A 3 darab szem, melyek szemenként 2 cm hosszúak, a londoni Petrie Múzeum (egyiptomi archeológia) gyűjteményéből valók, és eredetileg az el-Gerzeh közelében folyó ásatás folyamán találták, egy 9 darabos gyöngysor gyűjtemény részeként. El-Gerzeh a gízai piramisoktól délre, 70 km-re található.

1911-ben 9 darab csőszerű gyöngyszemet emeltek ki egy ősi temetőből. A sír belsejében egy nyakláncot találtak, mely egy tizenéves fiúé volt, melyre a vasból készült gyöngyök mellett más anyagokból (arany, drágakő) készült gyöngyöket is felfűztek. Korai tesztek már kimutatták, hogy lehetséges a kapcsolódás egy nem földi eredetű anyaghoz, de a „non-invazív” eljárások hiányában nem lehetett bizonyítani az egyértelmű származást.

 

A modern eljárások következtében nagy koncentrációjú kobaltot, foszfort és germániumot találtak, ezek az elemek ilyen mennyiségben csak a meteorokban találhatóak.

Az „X-Ray” technológia kimutatta, hogy a szemeket kalapáccsal munkálták meg, mielőtt folyékony állapotban csövekbe töltötték, akárcsak a köveket, melyeket úgy viseltek, hogy előtte lyukakat fúrtak beléjük.

 

„A meteorból származó vas egy nagyon nehezen megtalálható és megmunkálható fém, most mégis itt látjuk vékony szemekben. A valódi kérdés az, hogyan csinálták őket?” – mondta Rehren.