Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszer hírek

Ciki vagy menő az ékszer egy férfin?

2015.02.01 22:57

Mindegy hogy fehér, vagy sárgaarany, ezüst, vagy platina, a férfi ékszerek az idők folyamán egyre vulgárisabb képet festettek azok viselőiről. Van ízlésesebb alternatíva? Kutatás saját tapasztalatból merítve.


Ciki vagy menő az ékszer egy férfin?


Mindegy hogy fehér, vagy sárgaarany, ezüst, vagy platina, a férfi ékszerek az idők folyamán egyre vulgárisabb képet festettek azok viselőiről. Van ízlésesebb alternatíva? Kutatás saját tapasztalatból merítve.

 

 A férfi ékszerek népszerűségének csökkenése mellett számos, egyébként elrettentő klisés példát is fel lehet hozni: a megszokottnál nyitottabb ing és sűrű szőrzetű mellkas + vastag aranylánc kombinációja nem igazán bizalomgerjesztő. Akárcsak az sem, ha egy kézen kettőnél több gyűrűt hord annak viselője.

Egy stílusos férfiben, a túlnyomórészt negatív képek hatására felmerül a kérdés: lehet-e ízléssel, megfelelő módon arany ékszert viselni? Mielőtt nem próbálja ki az ember, biztos döntést nem tud hozni a dologgal kapcsolatban. Mindenképpen megéri, hogy az ember végigvigye magát egyfajta folyamaton és kipróbálja, mi áll jól neki.

Nem vagyok rocker, klasszikus, vagy divat orientált. Ezért úgy érzem, az ezüst ékszerek, mint választható kategória nem megoldás számomra. Teljesen nevetséges és divatjamúlt ez az ún. heavy metal stílus. Akárcsak a szamáragancs, a goth kereszt és a különböző jellegű koponyák.   

Ugyanígy taszító a rapper „Bling” stílus.

 

Bármit, de csak visszafogottan.

 

A berlini Kurfürstendamm-on található Cartierben próbálkoztam először pár csecsebecsével, a tanulság végül az lett, hogy mandzsettagomb és óra kivételével az embernek nem szükséges túl sok ékszerrel „teleaggatni” magát.

Ez vezetett a múltban ahhoz, hogy minden díszítő szándék az órákra koncentrálódott, melyek minél nagyobbak és túldíszítettek lettek, így elég groteszk benyomást keltettek.

 

A 70-es évek visszatérése

 

A közönyös 70-es évek stílusa, a félig polgári, félig kegyetlen, valamint a Roitfeld stílus hozhatja az első lényeges mintát az ízléses férfi ékszerekről, melyek akár a ma emberén is funkcionálni tudnak.

Visszafogottság a kulcsszó, akárcsak a fiatal Alain Delon esetében.  Egy filmjében a sármos francia színész aranyláncot medállal, egy privát fotón pedig a Cartier-féle  „Trinity”-gyűrűt viseli a kisujján. A Cartier felismerte a trendet és idén visszahozott a köztudatba kétféle ékszerfazont is a hetvenes évekből, az elismert dizájnertől, Aldo Cipullo-tól.  Akárcsak az ún. „Love-Bracelet”, vagyis  Love-karkötőt, melynek Cartier féle változata két részből álló karkötő, melyet egy csavarhúzóval lehet összeillesztve bezárni. A csavarfejekkel ellátott dizájn újbóli ismertséget hozott a karkötőről elnevezett irányzatnak.

 

A kép forrása: www.cartier.us

 

A példakép: Alain Delon

 

Tulajdonképpen a „Love-Bracelet” egy olyan ékszerdarab, mellyel az ember a kölcsönös szerelmét bizonyítja. Liz Taylor és Richard Burton is ismert viselői voltak a 70-es években az ékszernek.  Talán ezért is házasodtak ilyen gyakran. 

Az utóbbi időben viszonylagos nyugalom és csend honol a karkötők környékén, de mióta Tom Ford-on újra láttuk az ékszert, ismét egy kívánatos ékszer kiegészítő. A készítő valami egészen másra gondolhatott mint legutóbb, amikor az ékszer egy szerelmi afférban egyfajta bizonyítékként szerepelt. Bernie Ecclestone lányának, Tamarának a barátjától, aki egy erotikus videóban tűnt fel…..

Sajnos a tiltakozás nem segített, még úgy sem, hogy a felvétel a kapcsolatuk előtt készült. Hogy egyértelmű legyen, a két gyémánt-pavéval foglalt karkötő, mely felismerhető az úriember csuklóján, Tamara egy korábbi ajándéka volt számára. A Cartier üzletben én is megpróbáltam egy ilyen karkötőt, melyet Tamara is adott barátjának.

Az ékszer 35 ezer Euro-ért megvásárolható, és kevésbé tűntem rappernek, mint azt korábban gondoltam volna. Monacóban viselése akár „alulöltözött” benyomást is kelthet, de Berlin utcáin azonban erre nem esküdnék meg.

 

Szög vagy csavarok ?

 

Egyik hétvégén a karperec arany változatát próbáltam fel. Ezen kívül a „Juste un clou” fazonú Cipullo-karperecet is kipróbáltam. A formája egy hajlított szögre hasonlít és a vártnál tetszetősebben mutat. A karperec szokatlanul kényelmes, úgy érzi az ember mintha természetes része lenne. Az amerikai divatban az ékszert ún. „grower”-ként említik, melynek lényege, hogy idővel megszereti az ember viseletét.

Egyes, a témához értő hölgy ismeri ezt a dizájnt és szépnek is találja, de a túl nagy méret miatt valószínűleg sose hordaná.

Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy sokan megdicsérnek az új karkötőm miatt. Az ékszer anyaga számukra mindegy, vagánynak, menőnek találják az ékszer kinézetét. Egy barátom, aki szintén kipróbálta ezt az ékszert, egy furcsa asszociációval a következőt mondta: „Úgy érzem magam, mint Jézus”.  A Facebook-on szintén megtalálható egy kép róla, ahol kinyújtja karját és büszkén mutatja a karperecet.

A kép forrása: www.cartier.com

 

Összefoglalva elmondható, hogy a férfi ékszerek finom ízléssel megválasztva jó benyomást keltenek és általános tetszést aratnak szűkebb és tágabb körben is.  


Forrás: Die Welt 
Clark Parkin írása.