Ékszer készletünk cseréje folyamatban...
Új ékszereinkkel HAMAROSAN várunk benneteket!

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszer hírek

Érdekes tények

2015.02.01 23:11

Habár a gyémánt az ember által ismert legkeményebb anyag, akár egy kalapácsütéssel is porrá lehet zúzni. Ez az ún. „keménység” tulajdonság viszont összefügg a gyémánt karcoló képességével.



Tények a karikagyűrűkről

 

I.u. 860: A keresztények elkezdik használni a gyűrűket az esküvői szertartásoknál.

 

I.e. 2200: a karikagyűrűk cseréjének első feljegyzett időpontja az ősi Egyiptomban.

 

1854: az év, amelyben a 9, 12 és 15-ös karátszámot legalizálták.

 

 

 

Érdekes tények

 

Betegségek ellen igazgyöngyöket használtak egész, vagy zúzott formában, mivel a gyöngyök kalcium-karbonátból készültek, így azok hatásos, ám drága gyógyszerei voltak a hasi fájdalmaknak.

 

Korábban úgy gondolták, hogy az opálkövek bölcsességet és jó szerencsét hoznak. Az ősi időkben az emberek hitték, hogy az opálkövek a mennyország darabjai és a viharok következtében hulltak az égből.

 

Egyes népek úgy hitték, hogy az arany a napból származik. Léteztek vallási csoportok, melyek hite szerint az arany a „Nap isten” könnye volt.

 

Tudtad, hogy a legnagyobb aranyrögöt az Egyesült Államokban, Kaliforniában találták, és 195 fontot (kb. 88 és fél kg).

 

 

Tudtad, hogy a legnagyobb gyöngy, amit valaha találtak 14 fontot (kicsivel több, mint 6 kg) nyomott?

 

Tudtad, hogy az opál is képes az üveget vágni, akárcsak a gyémánt?

 

Tudtad, hogy a „karát” szó a drágakövek mértékegysége volt régen. 1 karát 1 gramm egyötödével volt egyenlő és 28 gramm számított 1 unciának?

 

Tudtad, hogy egy 1 karátos ritka vörös gyémántot (melynek mérete egy ceruza radírjához hasonló), egy aukción 1 millió dollárért adtak el?

 

Habár a gyémánt az ember által ismert legkeményebb anyag, akár egy kalapácsütéssel is porrá lehet zúzni. Ez az ún. „keménység” tulajdonság viszont összefügg a gyémánt karcoló képességével.

 

A színes gyémántokat angol nyelven „fancies”-nek hívják és ritkák, valamint értékesebbek, mint fehér társaik.

Gyémántok manapság szinte minden színben elérhetőek. A kialakítás során, kémiai eljárás segítségével változtathatják meg a gyémánt színét, kivéve a zöld gyémántot, melynek színe utólag is változtatható. A színes gyémántokat Fancy-gyémántoknak nevezik és a színskála alapján a következők lehetnek: Faint, Fancy, Fancy Vivid. Néha a színek keverésével többletérték is realizálódhat, de előfordulhat az is hogy csökken a gyémánt értéke. Minél intenzívebb és tisztább a gyémánt színe, annál ritkábbnak és értékesebbnek számít.

 

 

Tudtad, hogy az arany tisztán (24 karát) olyan puha, hogy könnyen hajlítható és ötvözni kell más fémekkel, hogy megmunkálható legyen? Ezért létezik az arany következő karátszámokkal: 18, 14, 10 és 10-nél kisebb karátszámok.

 

Tudtad, hogy a platina egyike a világ legerősebb fémeinek? 60%-kal nagyobb az egységnyi súlya, mint az aranynak. Már kézben tartva is érezhető a különbség. A fém rendkívül kis mennyiségben létezik a világon, így csak nagyon kevés ember tulajdonában van. A világon fellelhető összes platina beférne egy átlagos méretű nappaliba.