Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszer hírek

Ékszerek utazás alatt

2015.02.01 23:38

Általánosságban elmondható, hogy a szünidő alatt se mond le szívesen az ember kedvenc dolgairól. De valóban szükséges az, hogy értékes, valódi ékszereket magunkkal vigyünk egy-egy hosszabb utazásra?

 



 

Ha ékszert viszünk magunkkal a nyaralásra, az alábbiakra figyeljünk

Miután már minden holmink bőröndbe van csomagolva, a jegyek lefoglalva, valamint mosolyunk állandósult, bele is vághatunk a jól megérdemelt és régóta várt nyaralásba. Végre búcsút mondhatunk a mindennapoknak és belemerülhetünk egy rövid időre egy teljesen más világba. Szinte mindegy is, hogy rövid bevásárló körútra megyünk egy trendi metropoliszba (például: Párizs, Milánó), vagy többhetes nyaralást töltünk a Földközi-tengeren, mindig akad pár apróság, amire jó, ha odafigyelünk. Ezekhez tartoznak például az ékszerek, amiket magunkkal viszünk, valamint haza is kívánunk hozni. A velük kapcsolatosan felmerülő problémákkal az utolsó pillanatban, esetleg a vámolás előtt foglalkozni igen kényelmetlen.

 

 

Ékszerek az utazásra

Általánosságban elmondható, hogy a szünidő alatt se mond le szívesen az ember kedvenc dolgairól. De valóban szükséges az, hogy értékes, valódi ékszereket magunkkal vigyünk egy-egy hosszabb utazásra? Ez személyes döntés kérdése. Emellett az is fontos tényező, hogy hová utazik az ember. Több országban, régióban is veszélyes dolognak számít, ha értékesebb dolgot, ékszert hordunk magunknál. Az elutazás előtt érdemes érdeklődni fórumokon, vagy magánál az utazási irodánál, hogy javasolja-e, vagy sem, hogy ékszert vigyünk magunkkal. Aktuális példaként Brazíliát érdemes megemlíteni. A dél-amerikai országban kifejezetten nem ajánlatos ékszert tartani magunknál. Akár fényes nappal a nyílt utcán is gyorsan lába kélhet kedvelt darabunknak.

 

 

Tipp az ékszer kézitáskában történő elhelyezésére

Ha szükségünk van ékszerünkre a nyaralás ideje alatt, a legjobb, ha kézipoggyászként (lehetőség szerint mély, cipzárral zárható zsebben) visszük magunkkal. Az esetek nagy részében viszont a táska nem nálunk (pl.: az ölünkben), hanem fej feletti tárolóban, vagy nem teljesen szem előtt van, így ilyenkor sem lehet teljesen kizárni a káreset megtörténtét. Ezért fontos az utazás előtti biztosítás megkötése.

 

 

Csekkolás: szükséges az ékszert a vámon bejelentenem?

Általában, ha az Európai Unió területén belül utazunk, normál esetben nem kell aggódnunk ékszerünk biztonsága miatt. Trükkösebb viszont, ha elhagytuk a határt. Fontos elővigyázatosnak és tudatosnak maradnunk a határon túl is. A jelenlegi szabályozás szerint maximum 430 Euro értékű ékszert vihetünk magunkkal egy repülőútra. Azokat az ékszereket, amelyek ezt az értéket túllépik, szükséges a vámon bejelentenünk. A Vámhivatal honlapján megtalálható az erre a célra létrehozott űrlap is.

 

 

De érdemes egy lépéssel tovább is menni, mivel az utazók többsége gyakran már az első buktatónál kétségbe esik. Jóllehet idegen országok partvidékein a legszebb dolgokat meg lehet vásárolni, de nem mindegyik engedélyezett. Természetesen az ékszerek között is sok ilyen létezik. Gyakran találunk az ékszerek között olyan darabokat, melyek megmunkálásához korallt, vagy kagylót használtak fel. Mivel legtöbbjük fajtavédelem alatt áll, így a legtöbb esetben ezeket egyáltalán nem szabad a külföldi országból kiszállítani, és az Európai Unió területére behozni. Annak érdekében, hogy az utazás végén ne érjen minket kellemetlen meglepetés, érdemes áttekinteni az EU szabályait ebben a témakörben. A pontos információk viszont a vámon is mindig megtalálhatóak.

 

 

Forrás: www.schmuckladen.de (szerző: Susann Peltzer)