Ékszer készletünk cseréje folyamatban...
Új ékszereinkkel HAMAROSAN várunk benneteket!

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszer hírek

Avar kardot és szkíta ékszert is találtak Kecskemétnél

2016.06.24 15:40

Aranyozott szkíta spirálcsüngő és egy avar kori kovácsműhelyből való kard is előkerült Kecskeméten.


 




Aranyozott szkíta spirálcsüngő és egy avar kori kovácsműhelyből való kard is előkerült Kecskeméten.

Egy különleges szkíta ékszer és egy avar kovácsműhely maradványai is előkerültek Kecskemét-Hetényegyházán, az északi elkerülő út befejező szakaszát megelőző próbaásatások során – tájékoztatta Wilhelm Gábor, az ásatást vezető régész az MTI-t.

 

 

Két helyszínen összesen négy korszak emlékei kerültek felszínre a kecskeméti Katona József Múzeum munkatársainak feltárása során. Az egyik legkülönlegesebb lelet egy, a Krisztus előtti 6. századból származó szkíta ékszer: az eredetileg bronzból öntött spirálcsüngőt aranylemezzel borították. Wilhelm Gábor elmondta: a múzeumnak korábban nem volt hasonló ékszere, de a megyében is csak egy-két darab ismert.

 

 

Hasonlóan egyedi a 7-8. századi avar falu maradványai között felfedezett kovácsműhely. A Duna–Tisza közén eddig ugyanis még nem sikerült hasonló emléket feltárni. Az avarokról régóta tudjuk, hogy nagyszerű fémművesek voltak, hiszen sírjaikból számos szépen megmunkált vas-, bronz- és aranytárgy került elő, de a műhelyeik nyomát ritkán találni – fogalmazott a vezető régész. Egy összeomlott kemence darabjai, a nagyméretű vasbucák maradványai és a melléktermékek azonban egyértelmű bizonyítékai a kovácsmesterséget űzők műhelyének.

Sikerült feltárni egy, a 2. század végéről származó szarmata település nyomait is. Számos római kerámia, amforák és festett edények darabjaira leltek a múzeum munkatársai. Ezek mind borral tele érkeztek ide a Fekete-tenger mellől, a korabeli élénk kereskedelem bizonyítékaiként – magyarázta a szakember.

 

 

Egy, a 11-12. századra tehető Árpád-kori település maradványai azért érdekesek, mert a lelőhely közvetlen közelében az 1980-as években végzett ásatások során már feltártak egy korabeli templomot. A most felfedezett településrészlet az egykori Hetény falu emlékét őrzi. Ugyanitt sikerült feltárni egy 16-17. századi tanya nyomait is, vermekkel, kúttal és korsókkal.

 

A szakemberek a jövő héten befejezik a próbaásatásokat, amennyiben az időjárás nem hátráltatja a munkát. A leletek alapján a korszakok pontos meghatározásával tervezik meg a teljes feltárás költségeit és várható idejét.

 

FORRÁS: http://hvg.hu/elet/20160526_Foto_Avar_kardot_es_szkita_ekszert_is_talaltak_Kecskemetnel