Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

A RÉGINEK MENNIE KELLETT...MOST HELYET CSINÁLUNK AZ ÚJNAK! :) HAMAROSAN LÁTNI FOGJÁTOK, VÁRUNK VISSZA BENNETEKET!

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszer hírek

Ez lehet itthon az év aranylelete

2016.07.21 10:16

A Duna-Tisza köze eddigi legjelentősebb középső bronzkori arany tárgyegyüttesét találták meg Kiskőrös környékén a kecskeméti Katona József Múzeum régészei.




 






A Duna-Tisza köze eddigi legjelentősebb középső bronzkori arany tárgyegyüttesét találták meg Kiskőrös környékén a kecskeméti Katona József Múzeum régészei.


A pontos helyszínt nem nevezték meg. Az összesen 161 jó minőségű korabeli fémeszköz, tárgy és fegyver közül kiemelkedik tizenegy arany ékszer, amelynek nagy része szív vagy csónak alakú csüngő. Az összesen 17 dekagrammnyi nemesfém a kecskeméti múzeum gyűjteményében a kunbábonyi után a második legnagyobb aranylelet-mennyiség.


Wilhelm Gábor régész, a múzeum vezetője elmondta: a leletek a 3500-4000 évvel ezelőtt az Alföld Duna-menti vidékén megtelepedett Vatya-kultúrához köthetők. A "klánszerű" szerveződésben élő nép egyik központját találhatták meg, és a Duna-Tisza közén további 50-60, a találthoz hasonló központ létezhetett.

A Vatya-népesség agrárkultúrát folytatott, de a lótenyésztésről is híresek voltak. Díszesen öltöztek, komoly eszközöket használtak, magas szintű volt a kerámia-, fém- és aranyművességük.

 

 

A most talált aranyakat a tervek szerint év vége felé az Új szerzemények című kiállításban mutatják majd be a közönségnek.

 

 

Forrás: http://hvg.hu/kultura/20160726_ez_lehet_itthon_az_ev_aranylelete