Ha most rendelsz, a csomag várható kiszállítása: 2024. február 23. • Szállítási díj: 990 Ft (Utánvét esetén: + 500 Ft)

Vevőszolgálat: +36302066206 | info@aranydiszkont.hu

Ékszer hírek

Alaplapból ékszer

2017.08.10 09:43

A kidobott számítógépek alaplapjaiból gyűrűk, fülbevalók, nyakláncok készülnek Pécsen.

 

 

Különleges ékszerek készülnek Pécsett egy olyan használt elektronikai eszközök szétszerelésével foglalkozó üzemben, ahol megváltozott munkaképességű pécsiek dolgoznak.

Immáron két éve működik Pécsett az Edison utcában a Máltai Gondoskodás Nonprofit Kft. telephelye, ahol megváltozott munkaképességűek szerelnek szét használt elektronikai kütyüket. Amellett, hogy az itt dolgozók munkája hasznos, ez a hely számukra egy új élet kezdetét is jelenti. Itt dolgozik rehabilitációs mentorként Révai Krisztina, aki az üzem indulása óta készít ékszereket az ide érkező elhasznált elektronikai eszközökből, kihajított számítógépek alaplapjaiból, réztekercsekből, nyomtatott áramkörökből, csavaralátétekből.

A nem mindennapi ékszerek koncepcióját egy éve finomítják egy ott dolgozó munkással, és most jutottak el arra a szintre, hogy alkotásaikat a pécsieknek is be tudják mutatni. A kollekció a „RE-kreáció” névre hallgat.

„Már több mint 8 éve foglalkozom ékszerkészítéssel, és az üzembe kerülő használt nyersanyagokban turkálva gyorsan találtam olyan dolgokat, melyeket szépnek gondoltam, vagy melyek beindították a fantáziámat. Persze eleinte furcsán néztek rám, de azóta már az üzemben dolgozók is folyamatosan hozzák az érdekes számítógép-alkatrészeket, hátha tudok belőlük valami szépet csinálni” – mesélte Révai Krisztina.

Ez is az újrahasznosítás egy formája, mivel alapvetően értékes anyagokkal dolgozunk, azoknak adunk új alakot és funkciót. Személyesebb, emberközelibb tárgyak lesznek a kidobott eszközökből, melyek ráadásul szerintem egyszerre elegánsak, de vagányak, hiszen azért mégis csak egy alaplapdarabot húzhatnak így fel a nők, akár a hétköznapokon, akár ünnepi alkalmakkor” – mondta el Révai Krisztina, majd hozzátette, hogy ugyan ő főként nőknek készít ékszereket, azonban nemsokára elkészülnek a férfiaknak szánt alaplapból kreált mandzsettagombok is.

Ezek a sajátos ékszerek igazi, hamisítatlan helyi termékek, melyekkel azért van munka. Először persze meg kell találni a megfelelő alapanyagokat, ki kell találni a leendő formát, ki kell vágni, köszörülni, majd egy gyantás anyaggal kezelni kell őket, aminek ráadásul egy napot kell utána száradnia – sorolta a munka lépéseit a tervező.

 

Forrás: https://itcafe.hu/hir/alaplap_ekszer_pecs_revai.html